Leidraad gemeentelijk deelfietsbeleid

Is een gemeentelijk deelfietsenbeleid wenselijk of zelfs noodzakelijk? Welke middelen heeft een gemeente om het aanbod van deelfietsen in de openbare ruimte te reguleren? Welke afspraken kan een gemeente het beste maken over de levering van data? Deze leidraad helpt gemeenten bij het formuleren en uitvoeren van beleid gericht op deelfietsen. De leidraad is in 2021 geheel vernieuwd.

Achtergrond

Dankzij de nieuwe technologie met free-floating deelfietsen zien marktpartijen kans om voor eigen rekening en risico deelfietssystemen aan te bieden. Tussenkomst van overheden is in principe niet meer strikt noodzakelijk. Na de eerste golf van free-floating deelfietsen in 2017 is het optimisme over het bussinesmodel overigens wel getemperd. In de Europese setting blijkt het ook met de slimme sloten lastig om een winstgevende exploitatie op te zetten.

Voor Nederlandse gemeenten biedt deze deelfietsontwikkeling nieuwe kansen om invulling te geven aan hun duurzame mobiliteitsbeleid. Anderzijds worden gemeenten geconfronteerd met een nieuwe opgave: hoe voorkomen zij dat de toch al schaarse (fietsparkeer-)ruimte in Nederlandse steden overspoeld wordt met deelfietsen van allerlei verschillende aanbieders.

Naar publicatie:
• Leidraad gemeentelijk deelfietsbeleid (pdf)

Gegevens van deze publicatie
Publicatiedatum
01-01-2022
Uitgever
CROW
Onderwerp
MaaS en deelmobiliteit